BÖREK ÇEŞİTLERİ

Sodalı çıtır börek tarifi

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 50 gram eritilmiş tereyağı veya margarin
  • 1,5-2 su bardağı galeta unu
  • 1 şişe maden suyu
  • 250 gram kıyma
  • 5 adet patates

Hazırlanışı

Yufkaları dörde kesin, 16 parça üçgen yufka elde edin. Her bir üçgenin üzerine yumurta fırçası yardımıyla yeteri kadar sıvı yağ sürün ve boydan ikiye katlayın. Geniş ucuna iç harçtan koyun. Her iki ucunu hafifçe içe katlayın. Sonra rulo şeklinde gevşek olarak sarın. Ardından eritilmiş tereyağı veya margarinin içine kalan sıvı yağını ekleyin ve karıştırın. Böreklerin her yanına yağ karışımını sürün. Ardından hemen maden suyuna ve yine tamamen galeta ununa bulayın. Börekleri yağlanmış tepsiye dizip, en az 2 saat buzdolabında bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri kızarana dek pişirin.

KEK KALIBINDA BÖREK
Kek kalıbında börek malzemeleri:
 
5 yufka.
2 yumurta,
1 çay bardağı sıvı yağ
1 şişe maden suyu
Peynir
Ma
Kek kalıbında börek hazırlanışı:
 
Bir kapta maden suyu, yumurta ve sıvıyağı iyice çırpın. Kek kalıbını yağladıktan sonra 1. yufkayı dışa taşacak şekilde yerleştirin. 2. yufkayı 4'e bölüp sosla ıslatarak yerleştirin. Peynirli maydanozlu iç harçtan döküp kalan yufkaları da aynı şekilde aralara iç harcından serperek yerleştirin.
 
Öceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Üzerin kızarınca bir tepsiye ters çevirip 10 dakika daha pişirinydanoz


TAVUKLU BÖREK


Bu börek bildiğiniz gibi değil.
Haşlanmış tavuk göğsü dışında börek harcına ekleyeceğiniz tatları siz bilirsiniz ancak havuç, kuru soğan ve mantarın bu böreğe oldukça yakıştığını söylemek mümkün. Yüksek ateşte sotelenen sebzeler haşlanmış tavuk göğsüyle buluşup oldukça lezzetli bir iç harca dönüşüyor. Üst üste serilip ara katları ılık tavuk suyuyla ıslatılan yufkalar tavuklu iç harçla sarıp sarmalandıktan sonra nar gibi kızarana kadar fırınlanıyor.
Dilim dilim servis edilen böreğin tadına doyum olmuyor, istenirse sarımsaklı yoğurt ilavesiyle bile servis edilebiliyor.






Malzemeler

  • 3 adet
    hazır yufka

  • 1 adet
    haşlanmış kemikli tavuk göğsü

  • 3 yemek kaşığı
    zeytinyağı

  • 1 adet
    orta boy kuru soğan

  • 1 adet
    orta boy havuç

  • 1 adet
    orta boy domates

  • 6 adet
    kültür mantarı

  • 4 dal
    maydanoz

  • 1/2 su bardağı
    rendelenmiş kaşar peyniri

  • 1/2 tatlı kaşığı
    pul biber

  • 1/2 çay kaşığı
    tuz

  • 1/2 çay kaşığı
    karabiber

    Yufka katlarını yağlamak için:

  • 1 su bardağı
    tavuk suyu

    Üzeri için:

  • 1 adet
    yumurta sarısı

  • 1 yemek kaşığı
    yoğurt

  • 2 yemek kaşığı
    zeytinyağı


Pişirme Önerisi

Tavuklu börek harcına arzuya göre haşlanmış garnitür ve arzu ettiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.Aralarını sıcak tavuk suyuyla ıslattığınız üst üste serilmiş hazır yufkaları, önceden fırınlayıp az miktarda sıcak tavuk suyuyla ıslatın. Hazırladığınız iç harç ilavesiyle rulo şeklinde sarıp üzeri kızarana kadar fırınladıktan sonra dilim dilim servis edin.Yüksek ateşte sotelediğiniz fileto tavuk göğsü parçalarıyla da tavuklu börek hazırlayabilirsiniz.Fırına vereceğiniz rulo böreğin üzerine arzuya göre susam ve çörek otu serpiştirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Böreğin iç harcını hazırlamak için; önceden haşlanmış tavuk göğsünü bir kevgir yardımıyla tencereden çıkartın. Kemik ve deri kısımlarını ayıklayıp tavuk etini uzun ince parçalara ayırın. Haşlama suyunu dikkatlice süzün.
  2. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havuç ve domatesi iri küpler halinde kesin. Üzerlerini nemli bir bezle sildiğiniz mantarları ince ince kesin. Ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
  3. Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırın. Doğranmış havuçları ekleyip sotelemeye başlayın. Havuçlar hafif bir renk aldığında kuru soğanları katıp soteleme işlemini sürdürün.
  4. Kültür mantarı ve domates küplerini de ilave edip tüm sebzeleri kısa bir süre daha yüksek ateşte soteleyin. Son olarak önceden haşlayıp uzun ince parçalara ayırdığınız tavuk etini ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırın. Ocaktan alıp incecik kıyılmış maydanozları katın. Soğuması için bir kenarda dinlendirin.
  5. Bir adet hazır yufkayı mutfak tezgahı üzerine açın. Ara katlarını ılık tavuk suyuyla hafifçe yağlayıp kalan iki adet yufkayı da üst üste serin. Hazırladığınız tavuklu iç harcı, yufkanın orta kısmına uzunlamasına yayın. Kenar kısımlarını iç harcın üzerine, içe doğru katladığınız yufka katlarını büyük bir dikdörtgen haline getirin.
  6. Yırtılmamasına özen gösterip rulo şeklinde sardığınız tavuklu böreği geniş bir fırın tepsisine alın. Küçük bir kapta; yumurta sarısı, yoğurt ve zeytinyağını çırpıp böreğin üzerine sürün.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika üzeri kızarana kadar pişirdiğiniz böreği kısa bir süre dinlendirip dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
ISPANAKLI KIRMA BÖREĞİ


Ispanaklı Kırma Börek Tarifi için Malzemeler



Ispanaklı Kırma Börek Tarifi Hazırlanışı

Ispanaklı Kırma Börek Tarifi Tarifi
  1. Sos malzemelerinin hepsini büyük bir kaseye koyup tel çırpıcıyla çırpın. (koyu ayran kıvamlı bir sos oluyor)
  2. Ispanakları yıkayıp süzün. İncecik doğrayıp elinizle hafifçe ovun. (çok ovmayın ki diri kalsın)
  3. Yufkalardan birini tezgaha serin. Üzerine sostan iki kepçe kadar gezdirip ıspanağın yarısını yayın. Peynirin de yarısını serpiştirin. İkinci yufkayı üzerine kapatıp bir elinizle yufkanın bir ucundan, diğer elinizle karşı ucundan tutarak büzüştüre büzüştüre yufkanın iki ucunu tam ortada toplayın. Neredeyse  dört parmak eninde uzun bir yufka şeridi elde edeceksiniz.
  4. Dört parmak eninde dilimleyip börek parçalarını fırın tepsisine yan yana (bitişik ama çok sıkıştırmadan) yerleştirin.
  5. Kalan iki yufkaya da aynı işlemleri uygulayıp tepsiye dizin. Kalan sosu böreklerin üzerine gezdirip önceden 180 derecede ısıttığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, en az 25-30 dakika pişirip çıkarın. Tekrar dilimleyip servis yapın.
  6. Not: Derin bir fırın tepsisi bu iş için daha uygundur. Afiyet olsun
ISPANAKLI SELANİK BÖREĞİ

Ispanaklı Selanik Böreği Tarifi için Malzemeler





  • Ispanaklı Selanik Böreği Tarifi Hazırlanışı

    Ispanaklı Selanik Böreği Tarifi Tarifi
    1. İç harcını hazırlamak için; ıspanakları ayıklayıp, yıkadıktan sonra incecik doğrayın ve derin bir kaba aktarın. Üzerine incecik yemeklik doğranmış soğanı katıp tuz ve karabiberi serptikten sonra ıspanaklı karışımı hamur yoğurur gibi elinizle yoğurarak yumuşatın.
    2. Üzerine rendelenmiş peyniri ilave edip karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Yaklaşık 45*30 cm boyutlarındaki fırın tepsisini 3-4 yemek kaşığı sıvı yağla yağlayın.
    3. Tepsinin altına 12 adet buzu çözülmemiş milföy hamurunu yan yana, alt alta, tepsinin altını tamamen kapatacak şekilde dizin. Üzerine yufkayı serip, kenarlarını dışarı taşırın.
    4. Yufkanın üzerine, ıspanaklı malzemeyi bastırarak yerleştirip dağıtın. İsterseniz tereyağı parçalarını da üzerine dağıtın.
    5. Yufkanın dışarı taşan kısımlarını, ıspanağın üzerine zarf gibi kapatın. (Ispanağın orta kısmı yufkayla kapanmayabilir, dert etmeyin.) Kalan 12 adet donuk haldeki milföy hamurunu en üste dizip, kapatın. Keskin bir bıçakla milföylerin arasında keserek böreği dilimleyin.
    6. Bu arada sos için; bir kaseye yumurtaları kırın, maden suyunu katıp, tel çırpıcıyla iyice çırpın. Sonra da bu sosu milföylerin üzerine kaşık kaşık gezdirin. Börek sosunu iyice çekince fırına koyun.
    7. Fırını 10 dakika önceden 200 derece, alt-üst ayara getirip ısıtın. Sıcak fırında böreğin üstü nar gibi kızarıncaya ve kabarıncaya kadar en az 30 dakika pişirip, çıkarın.
    8. Daha önceden kestiğiniz yerlerden tekrar bıçakla geçip, dilimleyin. Sıcak servise sunun. Oldukça doyurucu ve içi bol malzemeli bu böreği çok seveceksiniz.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KABAK MÜCVER

KABAK MÜCVER Bazı yemekleri yapmak her nedense fazla zahmetli gelir  o bakımdan sık sık yapılmaz evler de, benim aklımda nedense müc...